L’Ajuntament donarà un nou impuls al Pla d’Inclusió amb l’obertura d’un nou equipament: el Centre Social El Roser

Dijous 15 Febrer, 2018
Alcaldia

L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Benestar Social, impulsa el projecte de Centre Social El Roser, un nou equipament que donarà un impuls a les polítiques d’atenció a les persones del Govern de Reus amb la creació de nous serveis i una nova aposta per programes prioritaris com són el de gestió alimentària, l’allotjament per a persones en situació de vulnerabilitat social i el Pla Local d’Inclusió Social.

El Centre Social El Roser es construirà per fases i, un cop completat, inclourà una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania; un rebost solidari, que serà el punt de gestió i distribució de la xarxa d’aliments; dependències d’allotjament temporal per a situacions d’emergència; i espais municipals, on s’hi traslladarà el servei del Pla Local d’Inclusió Social de l’Ajuntament i on s’hi ubicarà la seu social de l’associació de veïns de la urbanització Xalets Quintana, a més de disposar d’espais per a aules i sales de reunions.

L’equipament s’obrirà entre l’avinguda de Montblanc i el carrer de Josep Caixès; i recuperarà i posarà en valor el patrimoni arquitectònic d’un edifici inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic i Natural de la ciutat de Reus. L’immoble va ser construït l’any 1929 per acollir l’antiga presó preventiva de Reus i, més recentment ha estat la seu de l’escola bressol El Roser, entre 1979 i 2013.

Visió social des del disseny
El projecte de Centre Social El Roser incorpora la visió social en totes les seves fases. A més de la prestació de serveis d’atenció a les persones eminentment socials, el caràcter social del projecte també s’ha plasmat en la seva definició urbanística i arquitectònica; i en la futura gestió dels diferents espais i serveis. Així, el projecte arquitectònic i urbanístic dibuixa un equipament integrat i obert al barri, amb espais que també podran ser utilitzats pels veïns de l’entorn. Igualment, la futura gestió dels serveis municipals es preveu fer-la en col·laboració amb entitats socials i empreses d’inclusió, amb l’objectiu de donar oportunitats a la inserció de persones amb dificultats, no només com a receptores dels serveis sinó també com a prestadores.

Els serveis
El nou equipament donarà resposta a diferents necessitats socials que l’Ajuntament tracta actualment en espais dispersos en diferents punts de la ciutat. La resposta integral des d’un únic equipament millorarà la prestació dels serveis i les instal·lacions i, alhora, comportarà un estalvi econòmic en lloguers. El Centre Social El Roser ocupa una superfície de 1.400m2.

Els serveis que acollirà el nou equipament són els següents:

Punt de recepció i acollida.
Serà el punt d’accés del públic i des d’on s’informarà als usuaris dels serveis que es presten al centre social.

Cafeteria-menjador social, i cuina.
El trasllat del menjador social actualment ubicat al carrer de Francesc Bartrina permetrà ampliar i reformular el servei. La cafeteria-menjador social serà un espai obert al barri i al conjunt de la ciutadania, que compartirà l’espai amb els usuaris derivats pels Serveis Socials. Per a aquests últims, hi haurà dues modalitats de consum: presencial i recollida de carmanyoles. La capacitat del menjador serà d’unes 50 persones.

La cuina també augmentarà la capacitat respecte les instal·lacions actuals, i donarà un nou impuls al Programa de Gestió Alimentària, amb capacitat suficient per elaborar les donacions de les noves empreses que s’han sumat al projecte. La cuina es dimensiona com una empresa de càtering, i permetrà elaborar 250 menús (entre presencials i carmanyoles). Es diposarà d’espai suficient per augmentar la producció en un futur.
La gestió de l’espai es farà a través d’entitats o empreses socials d’inclusió, amb l’objectiu d’ocupar persones amb necessitats d’inserció laboral per risc d’exclusió social.

Rebost solidari
L’espai serà el punt de gestió i de distribució de la Xarxa d’Aliments, i estarà a disposició de les entitats que participen al programa (actualment 16). La sala de distribució funcionarà els cinc dies laborables de la setmana. El lliurament dels aliments a l’usuari es farà tipus autoservei. Les condicions d'aquest espai permetran una bona manipulació i control dels aliments, garantint sempre la seguretat i la higiene alimentària en tot el procés de redistribució.
El rebost solidari, dissenyat com un supermercat, disposarà d’una zona d'oficina/recepció, neveres i congeladors pels productes alimentaris que necessiten, un espai amb caixes pel producte cru (fruites i verdures), prestatges pels productes secs (llaunes, arròs, farina, pasta, galetes...), i un espai amb productes d'higiene personal i neteja.

Dependències d’allotjament temporal
L’Ajuntament ja presta actualment aquest servei en diferents establiments hotelers de la ciutat. El nou espai permetrà estades de curta durada, així com la higiene personal, la neteja, el rentat i cura de la roba i l'alimentació de persones en situació d’emergència per necessitats d’allotjament.

L’espai disposarà d’entre 8 i 12 places, separades entre homes i dones; a més de cambres higièniques, una sala-office i un dormitori per al personal de seguretat. La zona d’allotjament quedarà tancada de la resta d’espai del centre social.

Espai administratiu, polifuncional i espai d’entitats
En aquesta part de l’edifici s’hi ubicaran una zona administrativa destinada als treballadors del Pla Local d’Inclusió Social de l’Ajuntament de Reus. A més, inclourà una part amb accés directe des del carrer per a cedir-ne l’ús a l’associació de veïns dels Xalets Quintana. Finalment, també s’hi obriran espais que podran serv utilitzats com a aules de formació i sales de reunions.

Pressupost i fases d’execució
L’execució de les obres es farà per fases. La primera inclourà la redacció dels projectes, la direcció d’obra i la rehabilitació de les parts de l’edifici que acolliran els serveis de recepció i acollida, cafeteria-menjador social, cuina, i rebost solidari. L’actuació també afectarà la coberta i façanes directament vinculades, així com els espais exteriors, patis i tanques necessaris per implementar aquests usos. La primera fase també inclou l’equipament informàtic i el mobiliari dels serveis inclosos.
La inversió és el principal exemple que impulsa el Govern de Reus amb el 3% Social, el fons econòmic que vincula de manera permanent el creixement de les inversions municipals a la major dotació pressupostària de les polítiques socials de l’Ajuntament.

El pressupost total del projecte és de 1,4 milions d’euros, i inclou tant el cost de les obres de les diferents fases com la redacció dels projectes, la direcció d’obres i l’equipament. La primera fase ja està prevista en el Pressupost de l’Ajuntament de 2018, amb una partida total de 541.370 euros, amb fons provinents del 3% social de l’Ajuntament i les empreses municipals de 2017 i 2018, així com del pressupost d’inversions 2018. L’Ajuntament té converses obertes amb altres administracions per al finançament del projecte.

Fitxers Relacionats: 
Imatges Relacionades: 
Galeria imatges: