L’ésser humà es va domesticar a si mateix?

L’autodomesticació humana és una hipòtesi que defensa que, entre els motors de l’evolució humana, hi hauria els mateixos éssers humans, que haurien seleccionat entre els seus congèneres els que tinguessin actituds més socials. Investigadors d’un equip de la UB liderat per Cedric Boeckx, professor ICREA del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i membre de l’Institut de Recerca en Sistemes Complexos de la Universitat de Barcelona (UBICS), han trobat evidència genètica d’aquest procés evolutiu.

 

L’estudi, publicat a la revista científica PLOS ONE , compara els genomes dels humans moderns amb els d’algunes espècies domesticades i amb els seus equivalents salvatges, per trobar gens coincidents relacionats amb trets de la domesticació, com per exemple una fisonomia més gràcil o la docilitat. Els resultats mostren un nombre significatiu de gens relacionats amb la domesticació que se solapen entre animals domèstics i humans moderns, però no amb els seus parents salvatges, com per exemple els neandertals.